E-nummernyckel

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel tillsätts för att varan ska få en bättre hållbarhet.

E 250 Natriumnitrit
E 262 Natriumacetat, natriumväteacetat

Antioxidationsmedel

Antioxidationsmedel används för att behålla varans färg och för produktens hållbarhet.

E 300 Askorbinsyra
E 301 Natriumaskorbat
E 315 Isoaskorbinsyra
E 316 Natriumisoaskorbat
E 327 Kalciumlaktat
E 330 Citronsyra
E 331 Natriumcitrater
E 335 Natriumtartrater

Stabiliseringsmedel

Stabiliseringsmedel har man för att produkten ska få önskad konsistens och fasthet.

E 450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E 452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat
E 575 Glukonsyrans deltalakton

Klumpförebyggande medel

Klumpförebyggande medel tillsätts i torra livsmedel för att dessa inte ska klumpa sig. Finns i till exempel salt och kryddblandningar.

E 551 Kiseldioxid

Smakförstärkare

Smakförstärkare förhöjer smaken på den färdiga produkten.

E 621 Mononatriumglutamat