E-nummernyckel
Konserveringsmedel
Konserveringsmedel tillsätts för att varan ska få en bättre hållbarhet.
E 250 | Natriumnitrit |
E 262 | Natriumacetat, natriumväteacetat |
Antioxidationsmedel
Antioxidationsmedel används för att behålla varans färg och för produktens hållbarhet.
E 300 | Askorbinsyra |
E 301 | Natriumaskorbat |
E 315 | Isoaskorbinsyra |
E 316 | Natriumisoaskorbat |
E 327 | Kalciumlaktat |
E 330 | Citronsyra |
E 331 | Natriumcitrater |
E 335 | Natriumtartrater |
Stabiliseringsmedel
Stabiliseringsmedel har man för att produkten ska få önskad konsistens och fasthet.
E 450 | Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater |
E 452 | Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat |
E 575 | Glukonsyrans deltalakton |
Klumpförebyggande medel
Klumpförebyggande medel tillsätts i torra livsmedel för att dessa inte ska klumpa sig. Finns i till exempel salt och kryddblandningar.
E 551 | Kiseldioxid |
Smakförstärkare
Smakförstärkare förhöjer smaken på den färdiga produkten.
E 621 | Mononatriumglutamat |