Recept på festgryta för goda vänner
Portioner: 10-12
Produkter som passar till receptet är: Prosciutto Crudo, Jamôn Serrano skinka, Lufttorkad skinka eller Kallrökt skinka. Skinkan går utmärkt att ersätta med en god smakrik salami eller Chorizo vela extra .
För dig som önskar en hetare kryddning passar Färsk Chorizo hot utmärkt. Vill du ha en mildare smaksättning väljer du Färsk chorizo mild.
I receptet används inte salt eller peppar eftersom den smakrika Prosciutto skinkan och färska Chorizon ger maträtten dess goda kryddning.
Ingredienser
- Olivolja av god kvalitet till stekning
- 2-3 Röd paprika
- 2 st Gul lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 2 st Röd chilipepparfrukt
- 12 st Soltorkade tomater i olja
- 160g skivad Prosciutto skinka eller Chorizo vela extra (viktigt att det är smakrika produkter)
- 800g Nötfärs
- 400g Färsk Chorizo
- 3 burkar Körsbärstomater
- 2 dl Rött vin (med mycket syra)
- 2 burkar Lätt Crème fraiche m. chili och paprika
- 3 msk Äkta kinesisk soja
- 3-4 msk Kalvfond
- 1,5 msk Oregano (torkad)
- 1 msk Mejram (torkad)
- ytterst lite flytande Honung
- Finhackad persilja
Tillagning
- Tärna paprikan i ganska stora bitar. Fräs den hastigt i lite olivolja i stekpanna på hög värme. Häll upp i en skål.
- Tärna Prosciotto skinka, Pressa vitlöksklyftor, finhacka chilifrukten (behåll kärnorna för hetare smak), dela den soltorkade tomaten i fina strimlor.
- Finhacka löken och stek den försiktigt mjuk i lite olivolja. Häll därefter i Prosciutto skinka, vitlök, chili och soltorkade tomater som du låter steka med i några minuter. Häll upp allt i en skål.
- Stek den Färsk Chorizon tills den fått fin färg 6-7 minuter. OBS! Färsk Chorizo är inte ätklar efter den här korta stekningen. Stek längre tid om du vill provsmaka innan du lägger den i grytan. Det behövs heller ingen olivolja vid stekningen Chorizon avger eget fett.
- Låt Chorizon svalna något. Skär därefter bort korvändarna och skiva 1 cm tjocka slantar.
- Stek upp nötfärsen i fettet från Chorizon. Dela färsen med en gaffel under stekningen till den är genomstekt.
- Häll i paprikan, lökröran och den slantade Chorizon i den stekta färsen. Rör om.
- Häll i körsbärstomaterna, Crème Fraiche och vinet.
- Smaksätt med soja och kalvfond. Rör om och låt grytan småputtra på medelstark värme i ca 20 minuter.
- Ringla över lite flytande honung och rör om. Låt grytan puttra ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt Oregano och Mejram och rör om.
- Strö över lite finhackad persilja innan servering
Tips
Serveras tillsammans med kokt pasta eller ris och en god sallad.