Recept på festgryta för goda vänner

Portioner: 10-12

Produkter som passar till receptet är: Prosciutto Crudo, Jamôn Serrano skinka, Lufttorkad skinka eller Kallrökt skinka. Skinkan går utmärkt att ersätta med en god smakrik salami eller Chorizo vela extra .

För dig som önskar en hetare kryddning passar Färsk Chorizo hot utmärkt. Vill du ha en mildare smaksättning väljer du Färsk chorizo mild.

I receptet används inte salt eller peppar eftersom den smakrika Prosciutto skinkan och färska Chorizon ger maträtten dess goda kryddning.

Ingredienser

  • Olivolja av god kvalitet till stekning
  • 2-3 Röd paprika
  • 2 st Gul lök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 2 st Röd chilipepparfrukt
  • 12 st Soltorkade tomater i olja
  • 160g skivad Prosciutto skinka eller Chorizo vela extra (viktigt att det är smakrika produkter)
  • 800g Nötfärs
  • 400g Färsk Chorizo
  • 3 burkar Körsbärstomater
  • 2 dl Rött vin (med mycket syra)
  • 2 burkar Lätt Crème fraiche m. chili och paprika
  • 3 msk Äkta kinesisk soja
  • 3-4 msk Kalvfond
  • 1,5 msk Oregano (torkad)
  • 1 msk Mejram (torkad)
  • ytterst lite flytande Honung
  • Finhackad persilja

Tillagning

  1. Tärna paprikan i ganska stora bitar. Fräs den hastigt i lite olivolja i stekpanna på hög värme. Häll upp i en skål.
  2. Tärna Prosciotto skinka, Pressa vitlöksklyftor, finhacka chilifrukten (behåll kärnorna för hetare smak), dela den soltorkade tomaten i fina strimlor.
  3. Finhacka löken och stek den försiktigt mjuk i lite olivolja. Häll därefter i Prosciutto skinka, vitlök, chili och soltorkade tomater som du låter steka med i några minuter. Häll upp allt i en skål.
  4. Stek den Färsk Chorizon tills den fått fin färg 6-7 minuter. OBS! Färsk Chorizo är inte ätklar efter den här korta stekningen. Stek längre tid om du vill provsmaka innan du lägger den i grytan. Det behövs heller ingen olivolja vid stekningen Chorizon avger eget fett.
  5. Låt Chorizon svalna något. Skär därefter bort korvändarna och skiva 1 cm tjocka slantar.
  6. Stek upp nötfärsen i fettet från Chorizon. Dela färsen med en gaffel under stekningen till den är genomstekt.
  7. Häll i paprikan, lökröran och den slantade Chorizon i den stekta färsen. Rör om.
  8. Häll i körsbärstomaterna, Crème Fraiche och vinet.
  9. Smaksätt med soja och kalvfond. Rör om och låt grytan småputtra på medelstark värme i ca 20 minuter.
  10. Ringla över lite flytande honung och rör om. Låt grytan puttra ytterligare 5 minuter.
  11. Tillsätt Oregano och Mejram och rör om.
  12. Strö över lite finhackad persilja innan servering

Tips

Serveras tillsammans med kokt pasta eller ris och en god sallad.