Serranoskinka presentkartong

helskinka

Hel spansk lufttorkad skinka som torkats ca 10 månader. Levereras i presentkartong tillsammans med kniv och träställning.

Serveringstips

Passar utmärkt till buffé.

Produktinformation för hel Serranoskinka

Naturlig mögelpåväxt kan uppstå under skinkans mognadsprocess. Optimal lagring kan uppnås när skinkan hängs upp (utan förpackning). Den ideala lagringstemperaturen innan användning skall vara under 20°C, luftfuktigheten 80 % och det ska vara dragfritt.

1) Börja med att fästa skinkan på skinkhållaren. Fukta en trasa med olivolja och gnid kraftigt så att skinkans naturligt uppkomna mögelpåväxt försvinner. Mögelpåväxten är inte skadlig för hälsan.

2) För att få finast möjliga skivor, skär skinkan vid den bredaste delen (A) med den bifogade kniven och dra kniven i pilarnas riktning (6).
(För ytterligare skärning, se nedan).

3) Skär alltid skinkan parallellt med fiberstrukturen och sträva efter att samtidigt få plattast möjliga snittyta, så att skivorna blir så tunna som möjligt och nästan genomskinliga.

4) Lägg upp skinkan på ett fat, så att skivorna kan överlappa varandra. Servera med en bit gott bröd och svarta kärnfria oliver.

5) Om inte hela skinkan skärs upp på en gång, så förvara den helst under ett bomullstyg, på en torr, väl ventilerad plats. Ta en bit av svålen för att täcka skinkans snittyta, så förblir skinkan saftig och aromatisk.

Så här skär du skinkan

Kniven ska vara ytterst välslipad och ha en smal, lång och flexibel klinga. Sträva alltid efter att skära skivorna så tunna som möjligt. Så att skinkans arom maximalt kommer fram. Skär tunna skivor parallellt med skinkans fiberstruktur.

1) Höftkammen (contramaza)
Sätt fast skinkan ordentligt i hållaren (jamonero) med höftbenet och foten pekande uppåt. Det är viktigt att alltid börja skära vid höftbenet, för detta är den smalaste och magraste delen av skinkan som annars lätt torkar ut.

Tag sedan bort svål och fettrand vid snittytan. Känn med knivens skaft efter var benet börjar. Gör ett snitt under benet i riktning enligt instruktionen.

2) Spetsen (punta)
När den magra delen vid benet är slut, skärs skinkan från motsatt håll och från spetsen.

3) Lårbenet (maza)
Låret äts således sist. Skär alltid skivorna parallellt mot själva lårbenet. När också denna delen är slut, finns bara skinkkött som sitter på själva lårbenet kvar. Det är idealiskt att använda för god buljong.

4) Lagring/Förvaring
Det bästa är om skinkan, så länge det äts av den, förvaras i rumstemperatur på en välventilerad plats. Vi rekommenderar att det magra snittstället täcks med en svålbit och en luftig tygbit.

Förvaring

Produkten kräver inte kylförvaring. Idealisk lagringstemperaturen innan användning är under 20°C.

Källsortering

Sorteras som mjukplast/hushållsavfall

Övrigt

Fetthalt: 18 %

Viktig information!

Innehållsdeklaration kan ändras. Det är alltid texten på inköpt förpackning och etikett som gäller.